giovedì 11 ottobre 2012

Birthday girl!

Non mi piace il giorno del mio compleanno: è un po' come Natale, non vedo l'ora che arrivi il giorno dopo.
Non so perché, lo trovo imbarazzante, preferisco festeggiare i compleanni degli altri, persino degli sconosciuti. Quelli degli altri mettono di buonumore, ma il mio no. Il mio annnsssiiiaaa. Voglia di chiudere gli occhi e svegliarmi domani.

Una delle crostatine senza latte e senza uova che mamma
ha trovato in pasticceria.
La cosa più buffa del giorno del mio compleanno, da alcuni anni a questa parte, è ricevere gli auguri da persone che nemmeno si ricordano di me. Ma il calendario di Facebook li avvisa, quindi sparano i loro messaggi super allegri, super giocosi, super amici... e io rido!
Ecco, devo dire che ultimamente questa cosa mi fa ridacchiare parecchio.

Voi non trovate? 

Che senso ha scrivere: "Criiiiiii tanti auguri" (cito testualmente) oppure "Buon compleannooooo!!!!" (ri-cito), ma non è meglio propendere per un neutro "Buon compleanno" senza diciotto o e altrettanti punti esclamativi o un semplice "Tanti auguri" senza quelle quindici i? E magari se proprio vuoi colorirlo, ci metti qualche faccettina simpatica?
Cioè, apprezzo e ringrazio sempre tutti uno ad uno, però mi fanno ridere, almeno questi due.
La prima è un'ex-compagna di scuola delle elementari, anche ex-compagna di banco per un periodo e anche ex-compagna di stanza in gita scolastica. Il problema è che lei non si ricorda di me. N-o-n s-i r-i-c-o-r-d-a. Ne ho avuto la certezza in diverse occasioni, cene e cavoli vari, e allora per quale motivo mi spari quel "Criiii" come se fossi vicina mentalmente e psicologicamente a me, ma lontana fisicamente e quell'urletto ti servisse per farti sentire un po' di più, per avvicinarti virtualmente un po' di più? Ma tu non sai neanche chi sono. Vuoi proprio scrivermi un messaggio perché Facebook te lo sta supplicando in ginocchio? Ok, sii sobria almeno.
L'altra... fantastica! Amica di amici di amici. Tutto il mondo è paese, tutti sono amici suoi. Lei è un'esplosione di gioia, di movimento, di ballo hip-hop, di musica tunz, di palestra hunz, e di vocali aperte, anzi no, apàrte! Tutte quelle oooooo mi sono arrivate dritte in fronte. Ti prego no, io no tunz, io no hunz, io una o sola basta e avanza.

Sarò critica, forse troppo, ma un giorno all'anno me lo concedo.
Facebook sarà anche comodo per chi ha la memoria di un moscerino - esiste la memoria del moscerino? Non lo so, ma volevo qualcosa che rendesse l'idea, che si contrapponesse in maniera evidente all'altra -, ma per me no.
Primo, perché io ho la memoria di un elefante e non ho bisogno di un reminder. Non lo facevo neanche con il cell, non lo scrivevo neanche sul diario. Io, i compleanni, me li ricordavo e basta. Così come i numeri telefonici, gli indirizzi, i cap e compagnia bella.
Secondo, perché io so benissimo chi si ricorda del mio comple, so benissimo che alcune persone mi avrebbero fatto gli auguri ugualmente, anche senza reminder. E questi sono gli auguri che apprezzo di più. Sono pochi. Sono veri, però.
Facebook, invece, aumenta solo la felicità fittizia. Forse chi vuole sentirsi urlare questi benedetti auguri è contento, perché può leggerli decine e decine di volte sul proprio wall - cos'è in italiano? Il muro? Ah no, dicono bacheca! - ma a me fa ridere.
Gli auguri delle persone che si ricordano del mio comple non sono arrivati solo su Fb, sono arrivati per altre vie. Sono questi quelli che contano. Quelli discreti. Quelli privati. Quelli che ti pensano sempre.

Ieri, a dir la verità, avevo pensato di togliere la data del mio comple da Fb, ma poi il sottile gusto di sorridere e deridere mi ha frenata. Ma presto, presto cambierò data solo per il gusto di ridere e allora riceverò decine e decine di auguri nel giorno del mio non-compleanno
A ognuno le proprie gioie! :)

Però... non sono soddisfatta di questo post. Non ho scritto il rovescio della medaglia.
È bellissimo ricevere gli auguri da persone che non avrebbero la possibilità di farli altrimenti. Tutte quelle persone che abitano oltre i confini italici, che si trovano tra la più vicina Francia e il più lontano Brasile, tra la più vicina Germania e la più lontana Australia, tanto per citarne alcune. Ecco, questo è il motivo per cui mi sono iscritta a Fb oltre cinque anni fa, per non perdere i contatti con persone bellissime che mi hanno arricchito a livello culturale e personale in una maniera che non riesco neanche a descrivere con le parole. Tra di loro ci sono i miei compagni di corsi vari, le mie coinquiline-sorelle, i miei studenti, i miei colleghi. E io, tutti loro, non li voglio perdere. Fb, per me, serve a questo. A rafforzare un certo tipo di legame, a crescere umanamente e culturalmente attraverso i nostri contatti lontani, ad abbattere tante, ma tante barriere, di ordine temporale, spaziale, mentale, religioso etc. etc., è per questo che ho ancora quella pagina, anche se il pensiero di cancellarla si è affacciato un discreto numero di volte.

E voi?

martedì 9 ottobre 2012

VeganMoFo: Cracker di okara

Ciao! :)

One of the things I like to make with okara is okara crackers. It's a super simple recipe to make - could you expect something different from me? -, and it's quick and crunchy! ;)

Here it is!




Ingredients
  • 50 gr of durum wheat flour - do you say that? I've found it on the dictionary, but I'm not sure. It's more granular than white flour. If you don't have it, just use 50 gr more of white flour.
  • 100 gr of white flour (superfine)
  • 100 gr of soy okara
  • 4 tbs of evo oil
  • a pinch of salt
  • Herbes de Provence or gomasio or some other spices you like.


Directions
  • Blend flour, okara, salt, oil and Herbes de Provence together; make a ball and keep it refrigerated for an hour.
  • Preheat your oven to 180°C - Centigrades!
  • Roll out your dough with a rolling pin and cut it into bits - give it the shape you like most. I usually go for a regular shape.
  • Put your crackers in a baking pan, add some salt on top and bake for 10 mins.
Enjoy! :)

*******************
Ciao a tutti! :)

Oggi mi butto su una ricettina semplice semplice, croccante e veloce: i cracker di okara - d'altronde cosa ci si può aspettare da una novellina come me, se non una cosetta semplice?! ;)

Ingredienti
  • 50 gr di farina 0 - se non ne avete, sostituitela con 50 gr ulteriori di farina 00.
  • 100 gr di farina 00
  • 100 gr di okara di soia
  • 4 cucchiai di olio evo
  • un pizzico di sale
  • Herbes de Provence o gomasio o qualche altra spezia a piacere.


Procedimento
  • Mettete tutti gli ingredienti in una ciotola e mescolate.
  • Formate una palla e lasciatela riposare in frigo per un'ora.
  • Preriscaldate il forno a 180°C.
  • Stendete l'impasto aiutandovi con un matterello e tagliate l'ovale ottenuto come preferite - di solito, scelgo forme regolari.
  • Disponete i cracker su una placca, aggiungete un pizzico di sale sulla superficie e cuocete per 10 minuti.
Enjoy! :)



sabato 6 ottobre 2012

VeganMoFo: Vegenaise

Hello! :)                                                             Versione italiana

Tonight, my dinner was really good! I cooked pasta with mushrooms and panna da cucina - it seems that this product doesn't exist abroad, but it's similar to single cream or double cream. It's not whipped cream, it's not sour cream and it'a not sweetened. It has got a neutral flavour and it's ok for pasta with vegetables, such as peas or mushrooms. It's usually made out of milk, but I obviously used the soy version. So, in the end, it was tasty and I was content with it, but unfortunately my pics are really bad and I can't post them here. Next time! :)

Then, I thought I can give you one of the first vegan recipes I tried: vegenaise.
I found plenty of recipes, but this one is my favourite - probably because it's the simplest one.




Ingredients

  • Soy milk (1 part)
  • Corn oil or sunflower oil (3 parts)
  • a dash of lemon
  • a pinch of salt
+ (optional)

  • a pinch of black pepper
  • a teaspoon of Dijon mustard


Directions

  • Put all the ingredients mentioned above in a bowl and activate a hand blender for 2-3 seconds.
  • Your vegenaise is ready! You can use it immediately or you can store in your fridge for 1-2 hours before using it.
  • Keep refrigerated for 3-4 days.


Hope you enjoy!
Ciao ciao! :)



giovedì 4 ottobre 2012

VeganMoFo: Pesto. My grandpa's recipe.

Hey! :)

As I mentioned in one of my previous posts, I'm going to give you a couple of recipes from my grandparents. This is a little simple one of them.

My grandma used flowerpots for flowers, especially geraniums. She liked when her colourful balcony looked like her colourful garden.

My grandpa uses flowerpots for aromatic herbs, especially basil. And he likes when his aromatic garden looks like his aromatic balcony.
Basil means only one thing for him: pesto!

I have to say that I like his pesto, it's good and tasty, and he doesn't add garlic nor parmesan.
I hate garlic. And I've never liked parmesan on pasta, so I can say that my grandpa's pesto is perfect for me! :)


Ingredients
  • organic basil
  • pine nuts or walnuts or almonds or a mix of them
  • evo oil

Directions
  • Pick your basil, wash it and let it dry on a cloth for a few hours. Maybe it's better to cover it with another cloth, so that dust or insects don't lay on it.
  • When it's dry, shred it and put it in a blender. Add pine nuts (or walnuts or almonds or the mix you prefer), oil and activate your blender.
  • If you like a smooth pesto, let your blender work longer, but if you like to taste pine nuts little pieces, stop it earlier - my grandpa prefers the second one! ;)

A little tip: when you want to use it with pasta, put some pesto in a bowl and add one or two spoons of cooking water in it and blend together. Then add your pasta and blend.
The cooking water contains starch - if I'm not wrong - and it helps to stick pesto and pasta and makes your dish creamy. ;)

Buon appetito! :)

[No Italian version tonight, everyone knows how to make pesto... and I'm a bit tired!]






mercoledì 3 ottobre 2012

VeganMoFo: Insalata d'orzo


Hello world! :)

I know it's Autumn, but it's not that cold and leaves are still on their trees, so... why not trying a barley salad? ;)

I like salads and I thought rice salad was my favourite, but when I tried barley... awww, I liked it sooo much! :)
This salad is really simple - really really really simple! Like, a kid could make it better than me! - but it's nice and colourful and it reminds me of the sunny days I spent by the seaside last Summer a few weeks ago! ;)

So, here it is!


Ingredients
  • barley
  • tomatoes
  • carrots
  • lettuce or iceberg lettuce
  • corn
  • evo oil
  • a pinch of salt
Consider 70-80 gr of barley per person. As for vegetables, add them as much as you like! ;)

Directions
  • Add a pich of salt to water and bring it to the boil.
  • In the meanwhile, peel and shred carrots; peel, remove seeds and chop tomatoes; shred salad, and wash corn.
  • Put everything - except corn - in a large bowl and add a drizzle of oil and a pich of salt. And blend together.
  • When water boils, put barley in there and wait for 30 mins (if it's pearl barley, otherwise you should wait roughly an hour).
  • Drain barley in a colander and add it to the salad, blend and then add corn.
  • If you like, you can add olives, capers, tofu, peppers, mushrooms and vegenaise. But this time I didn't do it! :)
Enjoy! :)

*************************
Ciao! :)

Dato che non è ancora autunno inoltrato, ma c'è ancora il sole e la temperatura non mi dispiace affatto, mi sono buttata su un'insalata d'orzo, che mi ricorda tanto l'estate appena trascorsa.

Ricetta-non-ricetta: è talmente semplice che potrebbe farla anche un bambino!

Ingredienti

  • orzo
  • pomodori
  • carote
  • insalata
  • mais
  • olio evo
  • sale q.b.
Orzo: circa 70-80 gr a persona. Verdure: tutte quelle che volete! ;)

Preparazione

  • Portare a ebollizione l'acqua salata.
  • Nel frattempo, pelare e sminuzzare le carote; pelare, togliere i semi e tagliare a dadini i pomodori, sminuzzare l'insalata e lavare il mais.
  • Mettere tutte le verdure - tranne il mais in una ciotola - e aggiungere un filo d'olio e un pizzico di sale.
  • Quando l'acqua bolle, buttare l'orzo e attendere 30 minuti per la cottura (se è orzo perlato, altrimenti i tempi si allungano fino a circa un'ora).
  • Scolare l'orzo e aggiungerlo alle verdure, mescolare e aggiungere il mais.
  • A piacere si possono aggiungere olive, capperi, peperoni, tofu, funghi e veganese per condire. Stavolta, però, io non li ho aggiunti! ;)
Enjoy! :P



martedì 2 ottobre 2012

VeganMoFo: Ciambella al cioccolato e mandorle


Hi there! :)

I spent the last week thinking about what recipes I could write for MoFo, so I was like "Ok, a recipe from my grandma, and one from my grandpa - otherwise it's unfair! ;) -, a new recipe I tried over the last months and some basic recipes I learned..."
And I started writing a few... no, not recipes, just their titles!! :P 

But now, I wasn't content with those titles and I wanted to try something completely new. Here's my chocolate and almond ciambella!

So now the point is, what's a ciambella?
It's a circular shaped cake with a hole in the middle. And no, it's not a doughnut or donut, because it's huger and it's not fried. It's healthier, homemade and baked. 

My grandma used to make a very good ciambellone (it's another word for it, and it means huge ciambella, but I called mine the other way because it's not that huge and it's my first vegan one, so... let's be modest! :P ) and my mum still makes it, but they use eggs, so... I'm the black sheep! ;)

Here's my recipe! :)


Ingredients
  • 200 gr white flour (I know it's better not to use it, but it's the one I found in the pantry) 
  • 150 gr sugar
  • 50 gr unsweetened cocoa powder
  • 250 ml homemade almond milk
  • 50 ml corn oil
  • 100 gr almond okara
  • 16 gr baking powder (for desserts) - It is sold in little sachets, like sugar, so I didn't weigh each gram! If you have a sachet, just use it! :) I had a look on the grams because I couldn't find sachets when I was abroad - I found a can, instead - so it was hard with proportions.


Directions
  • Put flour, sugar and cocoa in a large bowl and blend them. 
  • Add almond milk and corn oil, stir a bit and then add almond okara.
  • Keep on stirring until you get a smooth cream.
  • Add the baking powder and blend everything together.
  • Spread some oil on the pan and add some flour, just a bit, so that the dough doesn't stick to the pan - maybe it's better to do this step before.
  • Heat the oven to 180°C, pour your cream into a circular pan (with a hole!) and bake it for 40 mins. 
If you don't use Centigrades, bake it as you usually do or have a look on Google - I don't know what grades you use, so I can't link a conversion. :)
  • Wait it gets cold and take it out of the pan, isn't it nice?
  • Cut it into slices and... enjoy! :)

****************
Ciao!

Oggi ho preparato per la prima volta questa ciambella e ho pensato di condividerla con voi e con gli altri MoFoers.

Ingredienti
  • 200 gr di farina OO (So che è meglio non usarla, ma era l'unica che avevo)
  • 150 gr di zucchero
  • 50 gr di cacao amaro
  • 250 ml di latte di mandorla autoprodotto
  • 50 ml di olio di semi di mais
  • 100 gr di okara di mandorle
  • 1 bustina di lievito


Procedimento
  • Mettete farina, zucchero e cacao in una ciotola e mescolateli.
  • Aggiungete il latte di mandorla e l'olio di semi, mescolate un po' e poi aggiungete l'okara.
  • Continuate a mescolare finché il composto non sarà liscio e cremoso.
  • Aggiungete il lievito e continuate a mescolare.
  • Versate il composto in una teglia precedentemente oleata e infarinata.
  • Mettete in forno a 180° per 40 minuti.


Semplice semplice, ma spero vi piaccia! :)


lunedì 1 ottobre 2012

VeganMoFo: Ready. Steady. Go!

 Hi there! :)

This is Cris and When Poppies Spring Up aka Quando spuntano i papaveri is my blog.

Since I wrote my blog in Italian so far, I thought it could be helpful to write something about me in this post, so that we can get acquainted.

I started writing this blog last Spring to motivate myself and share my new experience. Actually, my new experiences. 
As a student, I'm about to get my MA and I'm writing my final thesis on French Canadian Studies - I like it so much! :) But at the same time, it's not that easy to find critical essays or articles about my special topic over here, so it takes time! :) Thus, I decided to start writing to motivate myself, to keep on reading and writing and get it done soon!

As a human being, I came into contact with veganism. I happened upon A Delicate Balance while watching  I-don't-know-what on YouTube, clicked on it and everything changed. I have to say I wasn't an omnivore - I haven't been eating meat for 10 years and chicken since '96 -, but I've never realized before that I didn't do it for compassion or respect towards animals and environment, nor for my health. I was astonished and started looking for further information. That day, I stopped drinking milk. I had already started to avoid eggs, but the point was "How can I replace them? What can I eat instead of dairy products?" And I was like, "Cakes! Cakes = eggs + milk, what can I do?" And "Pizza!!!" - I'm not going to write what I thought about eating pizza without mozzarella - just think that I'm Italian and, for us, pizza requires mozzarella! :) :) :)
I gave myself a 6-month time to decide about what to do and, in the meanwhile, I started looking for some information about food and I realized there were several vegan blogs. I could read them, but I wanted to be more active, share my experience and meet new friends, since I don't know a single vegan in my real life! :) That's why I decided to start this blog.
I'm not much of a cook, and my recipes are like really basic, that's why I didn't pick a theme. I'm going to write here my new food findings and some Italian recipes, why not?

And finally, why did I call my blog this weird way?
Because everything happened in Spring, the season of awakening, new life and new beginnings - my journey to get my thesis done and my new life as a vegan. And poppies are simple flowers springing up in Spring (sorry for this little spring-spring-pun!), they are red and vivid, and I realized all of that while looking at them!
When poppies sprang up my life changed, someway.

And finally-finally, I hope you enjoy this little place.
If you're curious to know what I write in Italian, just ask me and I'll translate it!
And if you find some mistakes with my English or if you want to give me some tips on my recipes, feel free to contact me, I'm here to learn! :)
Ciao ciao,
Cris


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