domenica 28 ottobre 2012

VeganMoFo: Latte di mandorle

Ciao ciao! :)

Here I am for another recipe-not-recipe - aka a recipe everybody knows to which I wanted to give my little contribution - and I have to say that this is the veggie milk I prefer so far. 
Mesdames et messieursalmond milk! :)

It's quite easy to make and you don't need a milk maker - a hand blender will do the dirty work. 

It's tasty and smells so good! And it's raw. :) What else?
Ok, George Clooney would say "Nespresso", but I don't think he's vegan and will read this, so...

Here's my almond milk! :)



Ingredients
  • 100 gr of peeled almonds
  • 500 ml of water
  • a pinch of salt


Directions
  • Soak your almonds overnight in 250-300 ml of water (with a pinch of salt).
  • Blend them until you get a smooth liquid.
  • Add the rest of the water and mix everything.


Now you can do 2 things:
  1. If you want to save your time instead of filtering it, keep refrigerated for a few hours and let the okara settle on the bottom of the bowl. It will be easier to filter it later.
  2. You can filter it and drink it NOW!


You can use your almond okara in several recipes, e.g. you can make both sweet recipes like this chocolate and almond ciambella or this chocolate salami, and salty recipes, like these veggie patties.  :)

Enjoy! :)

****************************
Ciao ciao! :)

Anche oggi mi butto su una ricetta-non ricetta, ovvero una ricetta che tutto il mondo web conosce alla quale volevo dare il mio piccolo contributo, dato che è il mio latte preferito del momento. 
Profumato e buonissimo, mesdames et messieurs, ecco a voi il latte di mandorle!


Ingredienti
  • 100 gr di mandorle pelate
  • 500 ml d'acqua
  • un pizzico di sale


Preparazione
  • Mettete in ammollo le mandorle con un pizzico di sale in 250-300 ml d'acqua per una notte.
  • Frullate il tutto fino a ottenere un composto liscio e cremoso. 
  • Aggiungete l'acqua che resta e mescolate.


Ora potete fare due cose:
  1. Se volete berne un bicchiere subito e non potete resistere, filtrate e bevete. :)
  2. Se invece non volete perdere tempo per filtrare, lasciate riposare in frigo per qualche ora. L'okara si depositerà sul fondo del recipiente e renderà più semplice l'operazione del filtraggio.


Con l'okara di mandorle potete preparare moltissime ricette, sia dolci come la ciambella al cioccolato e mandorle o il salame di cioccolato che salate, come questi mini-burger.

Enjoy! :)


4 commenti:

  1. I should make my own, but I'm so lazy...
    xo
    kittee

    RispondiElimina
  2. Oh Kittee, you're not lazy! You make so many nice treats! :)
    Anyway, it takes no more than 10 mins:

    - morning: soak almonds = 30 seconds
    - evening: blend almonds = 5 mins while relaxing&watching a movie
    - following morning: filter it = 5 mins

    Ciao ciao! :)

    RispondiElimina
  3. Je me suis servie de ta recette.
    Merci :)

    Le goût est différent de ce que je bois habituellement, mais je me suis vite habituée. C'est très bon. Le seul défaut: ça part vite ;)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Celui fait maison n'a pas de conservants, c'est pour ça, je crois, que le goût est différent.
      En tout cas, merci d'avoir essayé et goûté! ;)
      Ciao!

      Elimina

Ti potrebbero anche interessare:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...